Program

Under finner du program for torsdag 16. og fredag 17. mars. Husk åpent hus hos KLP Banken i Beddingen 8, onsdag 15. mars klokken 19:00.

KL. 10.00: Åpning

PENSJON I EN NY TID

 • Sverre Thornes, konsernsjef i KLP

Pensjonsreformen var viktig for oss alle. Men vi kom ikke i mål. Det vil derfor komme omfattende endringer i pensjonen de kommende årene. Thornes presenterer KLPs rykende ferske rapport - om pensjon i en ny tid.

Thornes introduserer konferansier Svein Tore Bergestuen. Bergestuen er kjent som journalist, forfatter, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, konferansier og tidligere politisk rådgiver for Hadia Tajik (Ap). Han har ledet flere tusen debatter på radio og TV eller direkte fra en scene. Han kommer fra Jevnaker i Jevnaker kommune.

KOMMUNE-NORGES ROLLE I DEN GRØNNE FREMTIDEN

 • Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef i Umoe og investor

Ulltveit-Moes sterke engasjement for klima engasjerer og provoserer. Men det setter også spor; både i det offentlige ordskiftet og i forretningene hans. Han mener det er på tide at kommunene gjør drastiske grep.

OMSTILLING SOM FORUTSETNING FOR FREMTIDENS FINANSPOLITKKK

 • Marianne Marthinsen, Aps finanspolitiske talsperson

Pensjonsutgiftene vil vokse fra oljefondets realavkastning de nærmeste årene. Samtidig har nedgangen i oljesektoren tvunget mange ut i arbeidsledighet. Hva har dette å si for fremtidens finanspolitikk? Ap kan få makten allerede til høsten. Men har de politikken?

Samtale mellom Jens Ulltveit-Moe og Marianne Marthinsen. Konferansier Bergestuen intervjuer

KL. 12.00-13.00: Lunsj

KL 13.00: Del 2

 

LAV RENTE – NARKOTIKA FOR KOMMUNENE?

 • Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank

Det sies at verden ikke har hatt lavere rente på 5000 år, mens norske kommuner fortsetter å øke sin gjeld, hovedsakelig med flytende rente. Risikerer vi en skikkelig blåmandag for norske kommuner?

FREMTIDENS KOMPETANSER

 • Mari Rege, professor i samfunnsøkonomi ved UiS

Barn og ungdom må rustes for et kunnskapsintensivt arbeidsliv i stadig endring. Forskning viser at sosial og emosjonell læring i skolen, samt mer lekbasert læring i barnehagen, er de to mest effektive virkemidlene for å få til nettopp dette. Slik kan kommunene bidra til at flere unge mestrer et stadig mer krevende arbeidsliv.  

Samtale mellom Frank Jullum og Mari Rege. Konferansier intervjuer.

HVORDAN KAN DIGITALE VERKTØY EFFEKTIVISERE EN KOMMUNAL HVERDAG

 • Hallgeir Sørnes, assisterende Rådmann i Vardø

Sørnes forteller suksesshistorien om hvordan digitale verktøy har endret hverdagen til innbyggere og ansatte i Vardø kommune. På konferansen gir han oppskriften på hvordan dere skal lykkes.

DIGITALISERING OG TEKNOLOGILEDELSE I LANDETS STØRSTE KOMMUNE

 • Robert Steen, byråd for finans i Oslo

Steen mener det i nær fremtid vil jobbe 16 ganger så mange «digitale mennesker» i Oslo kommune. Det vil revolusjonere de kommunale tjenestene. Steen har bakgrunn fra Schibsted og fronter digitalsatsingen til Oslo kommune.

 • Frode Eilertsen, investor og leder av Crux Group

Eilertsen er tidligere konserndirektør i Schibsted med ansvar for digital transformasjon. Han har internasjonal erfaring med globalt ansvar for energiteknologi i McKinsey. Han står i disse dager bak et opprop sammen med gründermiljøet, der han ber norske politikere våkne.

Samtale mellom Robert Steen og Frode Eilertsen. Konferansier intervjuer.

HVORDAN KNEKKE KODEN FOR PR OG KOMMUNIKASJON

 • Bente Kvam Kristoffersen, daglig leder i Trigger

Trigger er kanskje det ledende kommunikasjonshuset i Norge, og var tidlig ute med å satse på gründere og digitalisering. Nå står kommunene for tur. Skal Norge klare brasene, må også kommunene kommunisere bedre med sine innbyggere, og med sine fremtidige ansatte.

KL. 16.30: En matbit på vei ut

KL. 18.00-18.30 Konsert i Nidarosdomen

KL. 20.00 Konferansemiddagen med Tre Små Kinesere og Eva and The Heartmaker med Eva Weel Skram på vokal.

 

KL. 09.00

NYE REFORMER SKAPER MORGENSDAGENS KOMMUNER

 • Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister (H)

Med nye virkemidler skal regjeringen oppnå mer brukerrettede tjenester og en mer effektiv offentlig sektor. Hva betyr det for kommunene? 

PENSJONER – UTFORDRINGER FOR KOMMUNENE

 • Aage Schaanning, konserndirektør økonomi og finans i KLP

Kommunene står overfor økte krav til omstilling og lavere oljesmurte skatteinntekter. Samtidig nådde kommunenes samlede pensjonsforpliktelser i fjor 466 milliarder kroner. Risikerer kommunene en ”pensjonsbombe”?

NYE ELLER GAMLE VEIER I SAMFERDSELSPOLITIKKEN

 • Ketil Solvik-Olsen, samferdselsminister (FrP)

Med veiselskapet «Nye Veier» endret samferdselsministeren måten vi bygger infrastruktur på i Norge. Spørsmålet er om den nye organiseringen fører til raskere veibygging, eller mer byråkrati; for kommune, fylke og stat.

VÅR FREMTID – ELDRES ROLLE

 • Kåre Hagen, leder av Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved HiOA

Fremtidens velferdsmodell må yte gode tjenester og gi eldre en verdig alderdom. Samtidig må den sørge for at den kompetansen denne økende andelen eldre representerer, kommer vårt samfunn til nytte. Gjør vi dette riktig er det åpenbare vinn-vinn-scenarier. Gjør vi det feil, blir kostnadene ikke til å bære.

HISTORIEN OM MANGLERUDHJEMMET

 • Hilde Helland, leder ved Manglerudhjemmet i Oslo

Med egen fotballpub, spa og restaurant fanget Manglerudhjemmet hele Norges oppmerksomhet. Samtidig ble det en del av debatten om det er greit å tjene penger på å gi eldre en god alderdom. Leder Helland forteller hvordan de fikk det til, og hva de lærte.

Intervju med Hilde Helland

FRA PENNESPLITT TIL POKEMON – INNOVASJON I DET OFFENTLIGE NORGE

 • Jon Gunnar Pedersen, partner i Arctic Securities og tidligere statssekretær (H)

Produktivitetskommisjonen slo fast at dagens modell for offentlig sektor ikke er bærekraftig på lang sikt. Pedersen, som er en av landets viktigste strateger innenfor politikk og næringsliv, forklarer hvordan innovasjon kan være en del av løsningen. 

NAKEN PÅ BADET? SKRÅBLIKK PÅ NORSK POLITIKK OG POLITIKKENS UTØVERE I ET VALGÅR

 • Elisabeth Skarsbø Moen, rådgiver i Zynk

Som tidligere redaktør i VG og forhenværende leder av Stortingets presselosje kjenner Skarsbø Moen det politiske spillet svært godt. Hun taler gjerne makta midt imot, og har skrevet uautoriserte biografier om Carl I. Hagen, Jens Stoltenberg og Ola Borten Moe.

13.00-14.00: LUNSJ

VEL HJEM!

#FremtidensKommuner

Hva mener du er de største utfordringene for fremtidens kommuner? Del dine refleksjoner på Twitter, med hashtag #FremtidensKommuner. 

Jens Ulltveit-Moe om Kommune-
konferansen 2017

 

Bente Kvam Kristoffersen om Kommune-
konferansen 2017